Sportacupunctuur

Acupunctuur kan ook voor sporters een mooie aanvulling zijn. Tussen de trainingen of na een sportprestatie kan acupunctuur het herstel na een inspanning ondersteunen. Ook stress in de aanloop naar een wedstrijd speelt een belangrijke factor waar acupunctuur kan bij helpen. Niet alleen preventief, maar ook bij sportletsels kan je bij een acupuncturist terecht.  Sporten is gezond !

Hippocrates, de vader van de geneeskunde, die ongeveer 400 jaar voor Christus in het oude Griekenland leefde, zei: "Als iedereen een goede hoeveelheid voedsel en lichaamsbeweging zou krijgen, niet te veel en niet te weinig, dan zouden we op de meest zekere weg zijn naar een goede gezondheid". Ondanks de oude wijsheid van Hippocrates is sportbeoefening pas in onze tijd vanzelfsprekend geworden voor mensen die een goede gezondheid willen hebben en houden. Het is nu ook wetenschappelijk aangetoond dat sporten gezond is.

Toch kan de sporter geblesseerd raken, door overbelasting, onaangepaste training of ongeval. Gelukkig kan het herstel op een natuurlijke wijze bespoedigd worden. De sporter zal zijn hobby (of zijn beroep) binnen de kortst mogelijke termijn kunnen hervatten, zodat de trainingseffecten niet verloren gaan.

 

Wat is acupunctuur ?

Acupunctuur is een volwaardige geneeswijze die reeds meer dan 2000 jaar oud is. Deze oosterse geneeswijze legt vooral de nadruk op de ganse mens en niet op symptomen. Tijdens een behandeling tracht de acupuncturist de wanverhouding van energie terug in balans te brengen. De mens bestaat o.a. uit een netwerk van energiebanen of meridianen. Hierin moet normaal de energie zich evenwichtig en harmonisch bewegen. Indien dit niet het geval is, dan treedt er een ziekte of pijn op en kunnen heel gemakkelijk kwetsuren ontstaan.

Acupunctuur kan dus perfect toegepast worden bij acute en chronische sportletsels zoals: een spierverrekking, kneuzing, spier- en peesscheurtjes, verstuiking, tennis- of golferselleboog, achillespeesontsteking, schouderklachten, etc.

De behandeling bestaat uit het aanprikken van welbepaalde punten (acupunctuurpunten), gelegen op de energiebanen. Soms wordt ook moxa gebruikt (bepaalde punten of zones worden dan verwarmd met brandend bijvoetkruid) of worden cups geplaatst. Ook de toepassing van specifieke massage- en manipulatietechnieken (tuina) is mogelijk en afhankelijk van de klacht.

 

Traditionele Chinese geneeskunst in een moderne samenleving

De westerse medische wetenschap heeft de laatste honderd jaar een geweldige ontwikkeling doorgemaakt. Maar ondanks alle vooruitgang is er nog maar weinig bekend over de complexe wisselwerking tussen alle (lichamelijke en psychische) genezingsprocessen. De Traditionele Chinese geneeskunst daarentegen heeft een duidelijk holistisch uitgangspunt, waarbij de mens als eenheid van lichaam en geest gezien wordt.

Traditioneel opgeleide acupuncturisten gebruiken de ideeën en behandelingswijzen uit de Traditionele Chinese geneeskunst, als aanvulling op de klassieke geneeskunde. Zoeken naar evenwicht, harmonie en natuurlijk herstel kenmerkt deze manier van werken.

 

Sportbegeleiding

Tegenwoordig wordt het sporten in alle mogelijke media gepromoot. Volgens diezelfde media ben je niet “in” als je geen marathon gelopen hebt, laat staan als je Vlaanderen niet hebt doorkruist met de fiets…  Maar aan sport doen heeft pas positieve effecten op het lichaam als je het op een verstandige manier aanpakt. Men moet verstandig met zijn energie omgaan. En als men energie zegt, dan is het vanzelfsprekend dat ook acupunctuur daar zijn steentje aan kan bijdragen.

In onze huidige maatschappij ligt de nadruk vooral op het “genezen”. Dus in de meeste gevallen zal de sporter enkel contact opnemen met een acupuncturist voor de behandeling van een blessure. Maar het is belangrijk dat de sporter weet dat er meer moet gebeuren om de blessure niet te laten terugkeren.

Eén van de basisprincipes van de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen) is dat het een belangrijke taak van de acupuncturist is om ervoor te zorgen dat zijn patiënt niet ziek wordt. Het preventieve karakter van TCG wordt al te vaak verwaarloosd.

Binnen deze preventie van ziekte is sporten (of oefeningen doen voor een gezond lichaam) een basisvereiste. Op de juiste manier sporten is een tweede vereiste om dit lichaam gezond te houden. En ook daarvoor kan je terecht bij een acupuncturist.

Wil men op een degelijke manier sport beoefenen, dan komen daar verschillende facetten bij kijken. Met alle facetten moet er rekening gehouden worden. Zowel de recreant die voor de eerste keer “start to run” uitprobeert, als de profatleet die wedstrijden doet moet rekening houden met al die facetten.

Eerst en vooral moet men op een juiste manier trainen. Trainen is het aanmaken van brandstof om een prestatie te kunnen leveren. Brandstof = energie = Qi. Uiteraard moet men voldoende trainen om brandstof (energie) aan te maken, maar wanneer energie om een of andere reden onvoldoende aanwezig is of stagneert in ons lichaam zal de training niet het gewenste effect opleveren. Voor het optimaliseren van training doet men er dus goed aan de energiehuishouding op punt te laten zetten door een acupuncturist.

Acupunctuur blijkt ook een ideaal hulpmiddel om de spieren te laten herstellen van een geleverde prestatie. Is dit nu na een wedstrijd of tussen bepaalde trainingen, men moet er steeds voor zorgen dat het lichaam voldoende hersteld is vooraleer men aan een nieuwe trainingsprikkel begint. Anders zal het lichaam onvermijdelijk overbelast raken en afstevenen op overbelastingsletsels.

Vele atleten trainen en sporten gedurende jaren op hoog niveau. Wedstrijden winnen en nederlagen verwerken, commerciële doeleinden, intense trainingprogramma’s, druk van sponsors, algemene stress en spanning…. De sportpsycholoog is niet meer weg te denken uit het huidige sportlandschap.

Een lichaam in balans is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert. Onder invloed van stress raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk en deze situatie is niet optimaal voor de sporter om te presteren.

Stress levert in eerste instantie een verstoring van de energie(Qi)-huishouding. Deze storing heeft een blokkade en vervolgens een stagnatie van Qi tot gevolg. Omdat de Lever verantwoordelijk is voor de vrije Qi stroom, en de Leverenergie instaat voor de voeding van de pezen en spieren, zal overmatige stress nefast zijn voor een goede sportprestatie. Maar stress kan ook een positieve stimulans geven. Energetisch gezien kan een beetje stress de Leverenergie beter doen stromen (free flow), waardoor de spieren en pezen voorzien worden van de nodige energie om te kunnen presteren. Samenvattend kunnen we stellen dat een acupuncturist de prestatie van de atleet helpt verbeteren op verschillende tijdstippen:

  • tijdens de trainingsperiode
  • voor de wedstrijd
  • herstel na de wedstrijd.

Een component die zeker aan bod komt bij sportbegeleiding is de hulp van acupunctuur bij stressmanagement.


Bron: www.acupunctuur-baf.be Folders sportletsels - sportbegeleiding

 
Praktijk voor Kinesitherapie - Acupunctuur - Andullatie - Massagetherapie
  Site Map