Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een volwaardige geneeswijze die al meer dan 2000 jaar oud is. Deze oosterse geneeswijze legt vooral de nadruk op de ganse mens en niet de symptomen alleen. Tijdens een consultatie tracht ik eerst de (wan)verhouding van de verschillende energiestromen in jou lichaam te evalueren. Een behandeling bestaat uit het aanprikken van welbepaalde acupunctuurpunten gelegen op de energiebanen en beoogt het onevenwicht terug in balans te brengen, want harmonie verbetert het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Prachtig, toch?

De behandeling bestaat uit het aanprikken van acupunctuurpunten, gelegen op de energiebanen. Welke punten er bij wie worden geprikt, wordt individueel bepaald en kan variëren naargelang een behandeling vordert.

Meer informatie vindt u op de website van de beroepsvereniging voor acupuncturisten, BAF (Belgium Acupuntors Federation).


Wat kan acupunctuur voor u doen?

Wereldwijd wordt acupunctuur als een goede en efficiënte behandeling beschouwd voor pijnen zoals hoofdpijn, pijn van spieren en gewrichten, buikpijn, menstruele en gynaecologische pijn, reumapijnen, artrosepijnen, aangezichtspijn, uitstralingspijnen … Acupunctuur kan in vele gevallen verlichting brengen van deze klachten en is zeker de moeite om als techniek te overwegen. Met acupunctuur worden de helende krachten in het lichaam aangesproken, herstelt het lichaam zich en kan de pijn verdwijnen. Er gebeurt iets positiefs, geen onderdrukking of camoufleren van een probleem.

Naast pijn is acupunctuur sterk in het harmoniseren van lichaam en geest. Vermits de acupunctuur lichaam en geest als één geheel ziet, is het mogelijk om zowel de lichamelijke als geestelijke klachten te verbeteren. Er is een constante wisselwerking tussen de twee. Enerzijds beïnvloedt ons lichaam (en klachten) onze geest. Anderzijds beïnvloedt onze geest ook ons lichaam. Het niet goed functioneren van onze geest heeft hierdoor ook een impact op het functioneren van ons lichaam. Een mogelijk effect van acupunctuur is dat mensen na een reeks behandelingen levenslustiger, weerbaarder, soepeler, alerter, helderder of stressbestendiger worden en minder vatbaar zijn voor gemoedswisselingen en depressiviteit. Vermoeidheid, lusteloosheid, burn-out, depressiviteit, dipjes worden in de acupunctuur vanuit verschillende invalshoeken bekeken en behandeld.

Naast het behandelen van pijn en het harmoniseren van lichaam en geest kan acupunctuur ook verlichting brengen bij heel wat functionele klachten:

·   Gynaecologische klachten: menstruatieproblemen, begeleiding van vruchtbaarheidsprocessen (IVF, IUI, ICSI), premenstrueel syndroom, overgangsklachten

·   Gewrichten: stijfheid, bewegingsbeperking, ontstekingen, krampen, sportblessures, herstel na operatieve ingrepen

·   Ledematen: zwaartegevoel, vochtophoping

·   Borstkas: hyperventilatie, hartkloppingen, spanning, vol gevoel

·   Spijsvertering: geen of teveel eetlust, constipatie, diarree, opgeblazen gevoel, prikkelbare darm, misselijkheid, zure oprispingen...

·   Allergieën: hooikoorts, allergie voor huisdieren, pollen, voedsel...

·   Hoofd: duizeligheid, migraine, niet helder denken, spanningshoofdpijnen, gespannen dof gevoel, suf gevoel, vergeetachtigheid

·   Neurologie: hernia, trigeminusneuralgie, pijnen tussen de ribben, gevolgen van hersenbloeding of herseninfarct, verlammingen, whiplash

·   Ademhalingsstelsel: kortademig, hoest, chronisch bronchitis, dikwijls verkouden, astma

·   Neus-keel-oren: sinusitis, oorsuizen, verkoudheid, aften, droge mond, tand(vlees)problemen

·   Huid: droge huid, eczema, acne, zona, zweetproblemen

·   Ogen: wazig zicht, oogontstekingen, branderig, droog, vlekken

·   Verslavingen: alcohol, suiker, drugs, roken

·   Slaapproblemen: slapeloosheid, teveel slapen, veel dromen, rusteloze nachten
Lees ook meer over:   baf 
Praktijk voor Kinesitherapie - Acupunctuur - Andullatie - Massagetherapie
  Site Map